De moeder en zoon die het vleesbedrijf Dudemsa in Genk runnen, zijn donderdagochtend vrijgesproken in een grote drugszaak voor de rechtbank in Tongeren. “We hebben in een hel geleefd”, zeggen een opgelucht Mehmet Demir en zijn moeder Duman Müjgan.
De ondernemers die gespecialiseerd zijn in onder meer het maken van kebabvlees, raakten met hun bedrijf betrokken in een onderzoek naar de handel van vijf ton cocaïne. Dat gebeurde nadat hun zoon en broer Suleyman mee in de zaak was gestapt. Hij misbruikte de vennootschap om op naam van het bedrijf coke vanuit Brazilië naar de haven van Antwerpen te brengen. De drugs zaten verstopt tussen onder meer dekladingen koffiebonen, houtskool en sojameel. De moeder en broer riskeerden een gevangenisstraf en geldboete, maar donderdag volgde voor de rechtbank in Tongeren de vrijspraak. De rechter is van oordeel dat zij en de Genkse vennootschap om de tuin werden geleid door Suleyman. Die gebruikte onder meer valse e-mailadressen en deed zich in mailings voor als de CEO van het bedrijf. Hij onderhield op de manier de handelsrelaties met Zuid-Amerikaanse firma’s om zo de cocaïne in te voeren. Zijn betrokkenheid werd dan ook als bewezen geacht en de beklaagde, die op dit moment in Turkije zit, kreeg vijf jaar cel. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Voorts werd hem een geldboete van 40.000 euro opgelegd en is de verbeurdverklaring voor zijn aandeel 20.000 euro.
“Deze zaak heeft ons enorm veel reputatieschade opgeleverd. We werden afgeschilderd als drugscriminelen”
De opluchting bij Mehmet en zijn moeder Duman was zichtbaar en enorm. “We hebben altijd en overal onze onschuld uitgeschreeuwd. We zijn misbruikt en hebben door deze zaak in een hel geleefd”, reageren ze vlak na de uitspraak.
“We gaan hier even van moeten bekomen. Afgelopen nacht deden we geen oog dicht. Deze zaak heeft ons enorm veel reputatieschade opgeleverd. We werden afgeschilderd als drugscriminelen. Mensen spraken over ons als slechteriken en de inkomsten van het bedrijf kelderden. Maar we zijn blijven volhouden. Natuurlijk hadden we schrik, maar we zijn gelukkig dat de rechtbank onze advocaten heeft gevolgd. Zij hebben altijd gepleit voor de vrijspraak. We hopen dat de zaken nu rechtgezet kunnen worden. Dit is een pak van ons hart.”
69 jaar gevangenis
Een andere beklaagde die een loods ter beschikking had gesteld, kreeg eveneens de vrijspraak, maar voor zeven leden van de criminele organisatie waren er zware straffen. Ze zijn schuldig bevonden en kregen samen maar liefst voor 69 jaar gevangenisstraffen opgelegd. Voor de twee kopstukken gaat het om celstraffen van 14 jaar. Hun bende beschikte over tal van vertakkingen, van Antwerpen tot in Zuid-Amerika. Ze gebruikten beveiligde SKY ECC-telefoons en waren bereid geweld te gebruiken. Voorts hadden ze controle over het hele proces en De 32-jarige Nederlandse drugsbaron Bolle Jos Leijdekkers, een zware drugscrimineel die op de Most Wanted-lijst staat, kreeg 12 jaar.
De anderen werden straffen opgelegd tussen 5 en 9 jaar. Er wordt in totaliteit ook voor meer dan 28 miljoen euro verbeurd verklaard.
Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.
Linkhoutstraat 123
3560 Lummen