Rijverbod

Rijverbod

De politierechter kan u, naast een geldboete, ook veroordelen tot een verval van het recht tot sturen hetgeen in de volksmond beter gekend is als het ‘rijverbod’.2.11.1

Een rijverbod houdt in dat u gedurende een bepaalde periode geen enkel motorvoertuig mag besturen. De Wegcode omschrijft een ‘motorvoertuig’ als elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden. Een elektrische fiets en een elektrische step vallen hier niet onder, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bromfiets klasse A of een speedpedelec.

Rijverbod weekend

Wanneer u wordt veroordeeld tot een rijverbod door de politierechtbank, kan de politierechtbank bevelen dat het rijverbod enkel zal worden uitgevoerd tijdens de weekends en op feestdagen. In dat geval zal het rijverbod enkel worden uitgevoerd van vrijdag om 20u tot zondag om 20u alsook van 20u op de vooravond van een feestdag tot 20u op die feestdag. Dit zogenaamde weekendrijverbod kan alleen maar worden opgelegd wanneer het herstel in het recht tot sturen niet afhankelijk wordt gemaakt van het slagen voor één of meerdere herstelexamens en/of herstelproeven.

Wat mag je besturen met rijverbod

Een rijverbod houdt in dat u gedurende een bepaalde periode geen enkel motorvoertuig mag besturen. De Wegcode omschrijft een ‘motorvoertuig’ als elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden.

Een elektrische fiets en een elektrische step vallen hier niet onder, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bromfiets klasse A of een speedpedelec.

Rijden tijdens een opgelegd rijverbod door de politie

Wanneer uw rijbewijs door de politie werd ingetrokken en u desalniettemin een motorvoertuig bestuurt, riskeert u een gevangenisstraf van 3 maanden tot een jaar en een geldboete van 1.600 euro tot 16.000 euro of één van die straffen alleen alsook een rijverbod voor een periode van minstens 3 maanden en ten hoogste 5 jaar.

Wanneer u een rijverbod opgelegd krijgt van de politierechtbank en u desalniettemin een motorvoertuig bestuurt, riskeert u een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en een geldboete van 4.000 euro tot 16.000 euro of één van die straffen alleen en een rijverbod voor een periode van minstens 3 maanden en ten hoogste 5 jaar.

Wanneer gaat rijverbod in

Wanneer u wordt veroordeeld tot een rijverbod, staat het Openbaar Ministerie in voor de tenuitvoerlegging van deze straf. Afhankelijk van het arrondissement waarin de veroordeling werd uitgesproken, zal het meestal een tweetal maanden duren na het vonnis vooraleer u een kennisgeving ontvangt van de wijkagent om uw rijbewijs in te leveren op de griffie van de rechtbank die u veroordeelde. Vanaf dat ogenblik beschikt u over vier werkdagen om uw rijbewijs neer te leggen ter griffie.

In principe dient u het rijbewijs ook persoonlijk in te leveren, tijdens de openingsuren van de griffie, waarbij men u ook onmiddellijk zal informeren omtrent de eerst nuttige datum van afhaling. U kunt desgevallend uw rijbewijs ook per post laten toekomen ter griffie, doch dit geheel op uw eigen risico.

Rijverbod rijbewijs inleveren

In principe dient u het rijbewijs na een veroordeling tot een rijverbod persoonlijk in te leveren, tijdens de openingsuren van de griffie, waarbij men u ook onmiddellijk zal informeren omtrent de eerst nuttige datum van afhaling. U kunt desgevallend uw rijbewijs ook per post laten toekomen ter griffie, doch dit geheel op uw eigen risico.

U kan uw rijbewijs evenwel ook door iemand anders laten afgeven op de griffie, mits deze persoon is voorzien van de betekeningsdocumenten die u ontving van de wijkagent.

Betekening rijverbod

Wanneer u wordt veroordeeld tot een rijverbod, staat het Openbaar Ministerie in voor de tenuitvoerlegging van deze straf. In de praktijk zal de wijkagent het rijverbod aan u komen betekenen. Vanaf dat ogenblik beschikt u over vier werkdagen om uw rijbewijs neer te leggen ter griffie.

Elektrische fiets tijdens rijverbod

Een rijverbod houdt in dat u gedurende een bepaalde periode geen enkel motorvoertuig mag besturen. De Wegcode omschrijft een ‘motorvoertuig’ als elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden.

Een elektrische fiets en een elektrische step vallen hier niet onder, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bromfiets klasse A of een speedpedelec.

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie